Ensimmäiset kokemukseni Unixista ovat vuoden 1994 keväältä, jolloin pääsin lyhyesti tutustumaan HP/UX-palvelimeen Päijät-Hämeen Puhelinyhdistyksellä. Sen jälkeen olen käyttänyt huomattavasti aikaa Unixin salojen oppimiseen, ja vuosien mittaan Unix onkin syrjäyttänyt Amigan työskentely-ympäristönäni.
Nykyisin ylläpidän ja käytän monia eri Unixeja sekä töissä että kotona: Digital UNIX, AIX, HP/UX, Solaris, Linux, FreeBSD ja OpenBSD. Jokaisessa niissä on omat hyvät ja huonot puolensa.
Scheme on vartavasten opetuksen käyttöön kehitetty kieli. Se on eräs LISP:n murre ja erittäin kaunis sellainen. Sulkuja ja ilmaisuvoimaa kielessä riittää vaikka muille jakaa.
(define (factor x) (cond ((= x 0) 1) ((= x 1) 1) (else (* x (factor (- x 1)))))) (factor 6)
Mikäli haluaa oppia ohjelmoimaan, niin voin suositella Abelsonin ja Sussmanien Structure and Interpretation of Computer Programs, Second Edition -kirjaa. Opetuskielenä on Scheme ja kirja käy läpi melkein kaiken mahdollisen ohjelmoinnista tietotekniikan saralla.
Jos sulut tuottavat ongelmia, kannattaa käyttää Emacsia tekstieditorina.
PostScript on sivujen kuvauskieli, jota muun muassa monet laserkirjoittimet osaavat. Kielen tekee mielenkiitoiseksi pinot, sanakirjat sekä postfix-notaatio.
%!PS /Helvetica findfont 20 scalefont setfont 50 50 moveto (Hello, world!) show showpage
Mikäli PostScript kiinnostaa, niin kannattaa mennä osoitteeseen http://www.cs.wisc.edu/~ghost/ selailemaan sivuja. Sieltä löytyy esimerkiksi GhostScript, joka on täysverinen PostScript-tulkki eri Unixeille ja muutamalla muulle alustalle. GhostScriptin avulla voi katsella PostScript-töitä näytöllä. Lisäksi sillä voi voi tulostella PostScript-töitä kirjoittimille, jotka eivät osaa PostScriptiä.
PostScriptin on kehittänyt Adobe, ja nykyisin kielen määrittelevän "Red Book" eli PostScript Language Reference, third edition -kirjan saa ilmaiseksi Adoben kotisivuilta.
Lisäksi olen kiinnostunut alla olevista asioista.
Työskentelen tällä hetkellä CSC:llä. Sitä ennen työskentelin melkein 14 vuotta Teknillisen korkeakoulun IT-palvelukeskuksessa, ja sen edeltäjässä atk-keskuksessa. Tehtäviini TKK:lla kuuluivat muun muassa lupahallinto. Olin myös onnistunut sotkemaan itseni moniin muihin hommiin.
Ennen atk-keskusta olen työskennellyt esimerkiksi Huoneistokeskuksessa ja TKK:n videostudiolla sekä tietojenkäsittelyopin laboratoriossa.
Olen myös osakkaana OOSIS oy:ssä.
Uuden tutkintosäännön myötä minunkin piti kirjoittaa kandintyö. Aiheenani oli Uloskirjautuminen Shibbolethissa. Lisäksi kandinseminaarissa aiheesta tuli pidettyä esitelmä.
Logout in Single Sign-on Systems
Sanna Suoranta, Asko Tontti, Joonas Ruuskanen, and Tuomas Aura
I noticed that the current version of libvdpau-va-gl doesn't support MPEG2 video decoding. When I looked behind the curtains I noticed that it supports only H.264 video decoding. I decided to have some fun and I wrote a MPEG2 video decoding patch for it, using the current H.264 code as a base. No warranty :)
I wrote a patch to add large file support (larger than 8 GB) to mtftar.