Asko Tontti

Yhteystiedot

Koti

Sähköposti
Asko.Tontti@iki.fi
Puhelinnumero
+358 400 637 790

Työ

Postiosoite
CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy
PL 405
02101 Espoo
Katuosoite
Life Science Center
Keilaranta 14, Espoo

Kiinnostuksen aiheita

Unix

Ensimmäiset kokemukseni Unixista ovat vuoden 1994 keväältä, jolloin pääsin lyhyesti tutustumaan HP/UX-palvelimeen Päijät-Hämeen Puhelinyhdistyksellä. Sen jälkeen olen käyttänyt huomattavasti aikaa Unixin salojen oppimiseen, ja vuosien mittaan Unix onkin syrjäyttänyt Amigan työskentely-ympäristönäni.

Nykyisin ylläpidän ja käytän monia eri Unixeja sekä töissä että kotona: Digital UNIX, AIX, HP/UX, Solaris, Linux, FreeBSD ja OpenBSD. Jokaisessa niissä on omat hyvät ja huonot puolensa.

Scheme

Scheme on vartavasten opetuksen käyttöön kehitetty kieli. Se on eräs LISP:n murre ja erittäin kaunis sellainen. Sulkuja ja ilmaisuvoimaa kielessä riittää vaikka muille jakaa.

(define (factor x)
	(cond ((= x 0) 1)
	      ((= x 1) 1)
	      (else (* x (factor (- x 1))))))
(factor 6)

Mikäli haluaa oppia ohjelmoimaan, niin voin suositella Abelsonin ja Sussmanien Structure and Interpretation of Computer Programs, Second Edition -kirjaa. Opetuskielenä on Scheme ja kirja käy läpi melkein kaiken mahdollisen ohjelmoinnista tietotekniikan saralla.

Jos sulut tuottavat ongelmia, kannattaa käyttää Emacsia tekstieditorina.

PostScript

PostScript on sivujen kuvauskieli, jota muun muassa monet laserkirjoittimet osaavat. Kielen tekee mielenkiitoiseksi pinot, sanakirjat sekä postfix-notaatio.

%!PS
/Helvetica findfont 20 scalefont setfont
50 50 moveto
(Hello, world!) show
showpage

Mikäli PostScript kiinnostaa, niin kannattaa mennä osoitteeseen http://www.cs.wisc.edu/~ghost/ selailemaan sivuja. Sieltä löytyy esimerkiksi GhostScript, joka on täysverinen PostScript-tulkki eri Unixeille ja muutamalla muulle alustalle. GhostScriptin avulla voi katsella PostScript-töitä näytöllä. Lisäksi sillä voi voi tulostella PostScript-töitä kirjoittimille, jotka eivät osaa PostScriptiä.

PostScriptin on kehittänyt Adobe, ja nykyisin kielen määrittelevän "Red Book" eli PostScript Language Reference, third edition -kirjan saa ilmaiseksi Adoben kotisivuilta.

Muuta

Lisäksi olen kiinnostunut alla olevista asioista.

Työ

Työskentelen tällä hetkellä CSC:llä. Sitä ennen työskentelin melkein 14 vuotta Teknillisen korkeakoulun IT-palvelukeskuksessa, ja sen edeltäjässä atk-keskuksessa. Tehtäviini TKK:lla kuuluivat muun muassa lupahallinto. Olin myös onnistunut sotkemaan itseni moniin muihin hommiin.

Ennen atk-keskusta olen työskennellyt esimerkiksi Huoneistokeskuksessa ja TKK:n videostudiolla sekä tietojenkäsittelyopin laboratoriossa.

Olen myös osakkaana OOSIS oy:ssä.

Kandintyö

Uuden tutkintosäännön myötä minunkin piti kirjoittaa kandintyö. Aiheenani oli Uloskirjautuminen Shibbolethissa. Lisäksi kandinseminaarissa aiheesta tuli pidettyä esitelmä.

IFIP IDMAN 2013

Logout in Single Sign-on Systems
Sanna Suoranta, Asko Tontti, Joonas Ruuskanen, and Tuomas Aura

libvdpau-va-gl MPEG2 video decoding patch

I noticed that the current version of libvdpau-va-gl doesn't support MPEG2 video decoding. When I looked behind the curtains I noticed that it supports only H.264 video decoding. I decided to have some fun and I wrote a MPEG2 video decoding patch for it, using the current H.264 code as a base. No warranty :)

Some Ruby tips

Getting frustrated with the limitations of 'Kernel#load'? Read more on how to return a value from the loaded file. Or wanting to see statfs syscall example using Fiddle FFI?

mtftar large file support patch

I wrote a patch to add large file support (larger than 8 GB) to mtftar.


http://users.aalto.fi/~tontti/index.html
Author: Asko Tontti
Date: 31.10.2014
Valid HTML 4.0! Valid CSS!