Ikivanha sivu eli nostalgia-osastoa. Ks. myös filezilla. Pelkkä blancottaminen esim. shred -vn 7 /dev/sda
Windos-koneiden systeemilevyimageiden hallintaa ilman Norton Ghostia. Koneen sammuksissa ollessa kovalevyllä oleva järjestelmä on vain isohko määrä dataa, joka voidaan lukea jonnekin talteen ja palauttaa sieltä takaisin.
Tässä keskitytään
Muita harkinnan arvoisia ohjelmia ovat tilanteesta riippuen esim. dump, tar, rdist, rsync tai partimage.
Kyseessä olevan varmistettavan tai palautettavan järjestelmän on oltava sammuksissa, ja toimenpide suoritetaan käytännössä samassa koneessa olevalla vaihtoehtoisella käyttöjärjestelmällä tai esim. CD-levyltä tai 3,5" korpulta käynnistetyllä pienellä ylläpito-Linuxilla. Asennusta vaatimattomien käyttöjärjestelmien suosikkini on SliTaz
Buuttaa Linux tms. kovalevyltäsi, CD:ltä, korpulta, ... joltain sellaiselta joka on saatavilla ja joka on tarpeeksi tuttu. Ei kuitenkaan se samainen Linux jota mahdollisesti olet varakopioimassa! Huomaa että varakopioitava partitiota ei kannata / se ei saa olla mountattu - tarkista komennolla mount
Komenna root-käyttäjänä ao. komennot koneellesi sovitettuna. Alla image pakataan gzip:illä, olettaen että halutaan varmistaa Windowsin C: joka on ensimmäisen IDE-levyn ensimmäisellä partitiolla.
umount /win_c
cd /hakemisto/jossa/tilaa
dd if=/dev/hda1 | gzip -c > hda1_img.gz
Bzip2-pakkaus olisi suositeltavampi - kun on bzip2recover(1) - mutta etenkin hitaalla konella hitaampi. Komento olisi muotoa ... | bzip2 -c ...
Samat oletukset kuin yllä.
umount /win_c
cd /hakemisto/jossa/tilaa
zcat hda1_img.gz | dd of=/dev/hda1
Bzip2-pakkauksella zcat:in sijaan bzcat
dd:n toimintaa voi hiukan optimoida kasvattamalla kerralla kirjoitettavaran datamäärän kokoa, esim. optiolla bs=10M
Partition pakattu sisältötiedosto, "image", pienenee huomattavasti jos C:-levyltä siivotaan ensin kaikki mahdollinen turha pois, defragmentoidaan ja sitten täytetään kaikki tyhjä tila vain yhtä merkkiä sisältävällä mahdollisimman suurella tiedostolla, joka sitten poistetaan.
Et halua kirjoittaa mountatulle NTFS-partitiolle Linuxilla koska NTFS-partitio hajoaisi. Tulevaisuudessa ehkä onnistuu.
Alla ohjeet kuinka selvitä hommasta Windows-puolella sen oletusarvoisin työkaluin.
Tyypillisellä (2003-11) standardikoneella (PIV 2.4 GHz, 512 MB RAM) 5 GB NTFS-muotoisen C:-levyn, josta swapfile (Pagefile.sys) oli siirretty muualle ja tyhjä tila pyyhitty, gzip-pakatun imagen tekeminen kesti n. 7 minuttia.
# date; dd if=/dev/hda1 bs=1024k | gzip -c > 2003-11-21_xp_c.gz; date Fri Nov 21 21:43:06 EET 2003 5122+1 records in 5122+1 records out Fri Nov 21 21:49:45 EET 2003
Jos epäilyttää, tarkasta (ehkä jopa ennen ja jälkeen) Windows 98:n Scandisc:illä tai Windows NT 4:n / 2000:n chkdsk:lla C:-levyn tiedostojärjestelmän eheys.
Jos ylläolevat ohjeet tuntuvat epäselviltä, älä tee mitään, vaan opiskele asioita tai hanki apua! En vastaa mistään tätä ohjetta seuratessa rikotusta! Rikkinäisellä kovalevyllä tämä ohjekaan ei tietenkään toimi kuten ei mikään mukaan ehkä.
Partition sisällön lisäksi toki myös itse levyn partitiojako saattaa hajota. Varakopiointi tiedostoon ja palautus esim:
sfdisk -d /dev/hda > hda.out
sfdisk /dev/hda < hda.out
Buuttiloaderien ja niitten asetusten kanssa kannattaa olla hyvin tarkkana! Multi-boot -koneessa yksi mahdollisesti miellyttävä strategia voi olla helposti "lennossakin" - ilman käynnissä olevaa käyttöjärjestelmää - uudelleenkonfiguoitavissa oleva GAG MBR:llä ja käyttöjärjestelmäkohtaiset (LILO, GRUB, ...) omien partitioittensa (esim. hda1, hda5, ...) buuttilohkoilla.